Barion Pixel

A költségvetés
Mi is ez tulajdonképpen, no meg mire jó?

Most hogy már szó volt a bevételekről, el is jutottunk el a pénzkezelés alapjaihoz. Ez amiatt fontos, hogy tudd, hogy mennyi pénzed van, és mire költöd el. Ha pontosan nyomon követed a kiadásaidat és bevételidet, könnyebben átlátod a pénzügyeidet és tudatosan fogsz tudni tervezni.

A legelső kérdés, ami felmerülhet, hogy hogyan kövessük nyomon a saját pénzünket.

Furán hangozhat, elvégre ha már a saját pénzedről van szó, arra költöd, amire akarod. Mindezt anélkül, hogy erről bárkinek is be kellene számolnod. Ám több előnye is van annak, ha figyelsz erre.

Az első előnye, hogy mindig fogod tudni, hogy mekkora összeggel rendelkezel. Ha ezzel tisztában vagy, könnyebben tudod úgy osztani a pénzedet, hogy jusson mindenre. Nem kerülsz kellemetlen helyzetbe azért, mert nem tudsz fizetni és fölöslegesen hitelt sem kell használnod.

Nem csak a pillanatnyi kiadásokat fogod tudni sokkal könnyebben megoldani, hanem a hosszútávúakat is. Így a második előny, hogy mivel látod a pénzed pontos útját, a későbbi, nagyobb céljaidhoz szükséges összeget is könnyebben tudod majd összegyűjteni.

Ha már a nagyobb célok és a többféle fizetnivaló is szóba került, a harmadik előnyként azt tudom mondani, hogy fogod tudni, mire mennyit költöttél. Ennek nagy hasznát addig még nem nagyon fogod érezni, amíg csak 1-2 dologra kell figyelned. Azt könnyű fejben tartanod. Ám ha megnézed a szüleid fizetnivalóit, ott már egyből kijön, hogy lehetetlen fejben tartani ennyi dolgot. Ez pedig előbb-utóbb hibázáshoz vezet.

 

Hogy hogyan is tudod legkönnyebben ezeket az előnyöket kiaknázni, arra a költségvetés-készítés ad neked választ. Nézzük is meg, hogyan működik!

Az előző leckében már volt arról szó, hogy bevételed nem csak egyetlen irányból érkezhet.

Így a legelső lépés, hogy lásd, mennyi bevételed van, és az honnan származik.

A bevétel, ahogy tudod, az az összeg, amit pénz formájában kapsz meg.
Ha zsebpénzt kapsz, az is bevételnek számít, ha diákmunkát végzel, az is bevétel. Később pedig akár munkabér vagy bármi más módon megkapott összeg fog ide tartozni. Mivel itt a pénz útját követjük nyomon, így azok a tételek játszanak szerepet, amelyeknél vagy készpénzként, vagy bankban levő számlapénzként kerül elő a pénz. A munkádért cserébe egyetlen alkalommal megkapott kecske most nem játszik.

Az pedig, hogy honnan érkezik a pénz, azaz a pénz forrása felnőttként kiemelten fontos tud lenni. Az, hogy tudod, hogy honnan jött a pénz, segít neked abban, hogy könnyebben tudj vele tervezni. Elvégre közel sem mindegy, hogy a munkabérről, vagy mondjuk egy befektetés hozamáról beszélünk. Az elsőnél mindig ott kell lenned, ha ez nem megy, akkor meg is szűnik ez a bevételi ág. Ám a befektetés mellett végezhetsz más munkát is, mert a pénz tud dolgozni nélküled is. Így idővel egyre nagyobbra hízhat ez az ág.

No de vissza a teendőkhöz.
A legegyszerűbb a nyomonkövetésre, ha naplózod a bevételeidet.

Bár vannak már kifejezetten költségvetéshez használható telefonos alkalmazások, de a létező legegyszerűbb, hogy egy excel táblázatban vagy akár csak egy kis jegyzetfüzetben felírod, hogy mennyi pénzt kapsz zsebpénzként, ajándékként vagy bárhogy máshogy. Írd le, hogy melyik nap mennyit kaptál, no meg milyen forrásból.

Ezután ugyanezt tedd meg a kiadásokkal is.

A kiadásaink azok az összegek, amelyeket pénz formájában költünk el különböző dolgokra. Az élelmiszerektől kezdve a szórakozásig mindenre pénzt költünk. Fontos, hogy tudd, hova mennyit költesz, épp ezért a nyomonkövetés itt is fontos. A kiadásoknál a csoportosítás ugyanúgy megkönnyíti a dolgodat, mint a bevételeknél. Kategorizáld a kiadásaidat is például ételek, könyvek, utazás vagy bármi más módon. Így könnyebb lesz átlátni.

Ezt a feljegyzést megteheted úgy, hogy egymás alá, dátum szerint rendezve írod fel a bevételeket és kiadásokat, majd a hónap végén összeadogatod. De megteheted úgy is, hogy mondjuk a füzet külön oldalaira jegyzetelsz, és a hónap végén vezeted össze, hogy mennyid van.

Ezzel a lépéssel a mostani állapotodról kapsz egy pontos képet. Nagyjából úgy, mint ahogy a GPS is azzal kezdi az útvonaltervezést, hogy megmondja, hogy most hol vagy.

 

Amikor ezzel megvagy, akkor jön az a rész, hogy a GPS útvonaltervéhez hasonlóan megjelölsz egy célt, azaz pénzügyi tervet készítesz.

Ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni, gondolkodj el azon, hogy mire szeretnél pénzt költeni a jövőben. Valószínűleg lesz olyan vágyad, amire most még nincs elég pénzed. Tervezéssel ezt össze fogod tudni gyűjteni. Abból, hogy látod, mekkora a bevételed és azt is, hogy ebből mire költesz, azt is látni fogod, hogy mennyi marad. Így pedig meg tudod mondani, hogy mennyit tudsz félretenni.

Láthatod, hogy az egész alapja az a feljegyzés, amit elkészítettél a bevételekről és a kiadásokról. Ha már tudod, mennyi pénzed van és hova megy, akkor már el tudsz indulni.

A tervekből azt is láthatod majd, hogy mikorra jön össze, egyáltalán összejön-e valaha.