Barion Pixel

A pénz időértéke
Hogyan segít a kamatos kamat?

Az eddigiekben megismerkedtünk azzal, hogy miért fontos a pénz kezelése. És azzal is, hogy hogyan tudod megmondani, hogy hol tartasz most.

A legutóbbi leckében abban maradtunk, hogy a bevételi ágaid növelésénél lehetőséged van arra, hogy a befektetések a hozamokon, kamatokon keresztül is hozzátegyenek a végeredményhez.

A jó hír, hogy itt egy normál, munkával szerzett bevétellel szemben nem kell napi szinten jelen lenned. A rossz hír viszont, hogy itt nem néhány napon belül nyakadba hulló milliókról beszélünk, mert az nem befektetés, hanem nyeremény. Ahhoz, hogy a tőke fel tudjon épülni, időt kell neki adnod.

Ezért is mondhatjuk, hogy a befektetéseknél az idő az egyik legfontosabb tényező.

Ha jól megfigyeled, ezzel újra visszakanyarodtunk a költségvetés témaköréhez. Történetesen oda, hogy ha tudod, hogy milyen céljaid vannak, és tudod, hogy mekkora összeget tudsz félretenni, akkor már megvan az is, hogy mennyi pluszra van szükséged ahhoz, hogy ezt elérd.

Amikor ez megvan, akkor már a befektetéseknél is könnyebben fogsz tudni választani.

Mielőtt fejest ugrunk akár az idő, akár a befektetések témájába, ejtsünk egy pár szót a befektetési háromszögről is.

A háromszög 1-1 csúcspontjában a befektetések 1-1 fő tulajdonsága van. Ezt a 3 tulajdonságot mindenhol megtalálod, így teljesen mindegy, miből szeretnél választani, fogod tudni ezeket alkalmazni.

Az első pont a biztonság. Ez nem más, mint az, hogy mennyire van garantálva az, hogy viszontlátod a pénzedet. A második pont a hozzáférhetőség, ami annyit jelent, hogy mennyire gyorsan jutsz hozzá a pénzedhez. A harmadik csúcspont pedig a hozam.

Amikor befektetést választasz a céljaidnak, akkor ennél a háromszögnél legfeljebb 2 tulajdonság lehet a tied, 3 teljes egészében már nem. Ha mind a háromra szükséged van, akkor csak részben lehet a tied.

Nézzünk erre is egy példát.

Ha a hozzáférhetőség a fontos a számodra, mert bármikor kellhet a pénz valamire, és a biztonság is kell, akkor tartsd a pénzedet mondjuk bankszámlán. Ekkor értelemszerűen a hozamról lemondtál, de a kiválasztott cél teljesült. Hozzá is férsz, és a pontos összeget fogod viszontlátni.

Ha a hozzáférhetőség még mindig fontos, de valamilyen hozamot is szeretnél látni, akkor az már nem a bankszámla területe, mert a biztonságot fogod elengedni a hozamért cserébe. Erre példa lehet akár a tőzsdei napi kereskedés, de játékban vannak még a kriptovaluták is. Ekkor bármikor készpénzt láthatsz belőle, lehet nagyon szép a hozamod is. Ám ami benne van a pakliban, hogy a pénzed nincs biztonságban. Lehet akár veszteséged is.

Ha már a biztonság is kell a hozam mellé, akkor pedig a hozzáférhetőség az, ami valamennyire sérül. Itt a tipikus példa az ingatlan, amit nem fogsz venni meg eladni napjában többször is. De például a hosszútávra vett részvények is itt kapnak helyet. Ezek azok a mondhatni klasszikus befektetések, amelyekkel most a kurzus során foglalkozni fogunk. Itt rövidtávon elképzelhető, hogy a befektetésed értéke kevesebb, mint amennyiért megvetted. De mivel nem rövidtávra terveztél, aggodalomra semmi ok. A kurzus során átnézzük a főbb jellemzőket, így fogod tudni azt is, hogy mi az, amit tenni tudsz.

 

Most pedig lépjünk tovább a hosszútávú befektetéseket jellemző idő szerepére. Ezen belül is arra, hogy hogyan tudod növelni vele a saját hozamodat. Azaz a témát folytassuk a kamatos kamattal.

Kezdésnek ismerjük meg a kamat fogalmát.

Ez nem más, mint a pénz használatának a díja. Ezt már szerintem te magad is tapasztalhattad, ha akárcsak egy egyszerű banki lekötést használtál valaha is. Ekkor te a banknak adtad oda a pénzedet, hogy használja, és a bank az időszak végén adott neked valamekkora kamatot. Ugyanez működik a hiteleknél is, csak ott mivel te kapod meg a pénzt, a kamatot is te fogod fizetni.

A kamatokat a befektetéseknél is használhatod. Méghozzá a saját javadra.

Kezdésként ne sokmillió forinttal példálózzunk, hanem maradjunk annál, hogy van 100 egységnyi pénzed, amit befektetsz éves 10%-os kamatra. Az egységről már volt szó, itt is ugyanúgy lehet bármilyen pénznem, sőt, akár mondhatnám, hogy van 100 tallérod. Ekkor te 1 év elteltével 110 tallér boldog tulajdonosa leszel.

Megteheted, hogy ezt az extra 10 tallért te feléled. Veszel belőle valamit, és csak a 100 tallér dolgozik tovább. Ekkor minden évben kapsz 10 tallért, amit kedved szerint elkölthetsz. Ezzel a módszerrel, mindig megmarad a 100 tallérod, a tőkéd nem fog elfogyni. És ha mindig megkapod a 10%-os éves kamatot, akkor ez az éves extra a 10 év alatt annyit jelent, mintha még egyszer megkapnád azt a 100 talléros tőkét, amid már eddig is volt.

De van a kamatos kamat használatának más módja is, ami számodra nagyobb eredményt ad. Ekkor a már megismert éves 10% nem mindig ugyanazt az eredményt fogja neked adni, hanem eleinte csak egy kicsi pluszt érsz el vele, majd ez a kicsi plusz egyre nagyobb különbséggé fog hízni. De hogyan is tudod ezt elérni?

Dönthetsz úgy is, hogy az 1 év elteltével nem költöd el a 10 tallért, hanem újra befekteted. Ekkor ebbe a befektetésedbe már nem 100, hanem 110 tallért fektettél, aminek nyilván a 10% is magasabb lesz. Ezt folytatva a különbség egyre-egyre magasabb lesz, így fogsz elérni nagyobb eredményt ugyanakkora összeggel.

Nézzünk egy példát forintban kifejezett számokkal is.

Tegyük fel, hogy van egy álomutazás, ami 1.000.000 forintba kerül. 10 millió forintot befektetve 1 év elteltével már csomagolhatsz is az útra, mert kamatként megkaptad ezt az összeget. Nyilván nem muszáj elköltened a megkapott pénzt, ám mivel ez minden évben a tied, a 10. év végére megmarad a tízmilliód és még összesen kaptál 10x 1.000.000 forintot, azaz újabb 10 milliót.

Mondhatnám neked azt is, hogy ha van egy 20 milliós célod, de nincs meg csak a fele, akkor a kamatok kipótolják a szükséges összeget. Feltéve, ha nem éled fel közben.

Ha azt szeretném ábrázolni, hogy hogyan gyűlik a vagyonod ezzel a módszerrel, akkor valahogy így nézne ki. Minden évben azonos összeget kapsz meg, így egyenletes ütemben növekszik a pénzed.

Ám ha ezt okosan kezeled és újra befektetetd az elért nyereséget, akkor azzal gyorsabban fog hízni a tőkéd.

Ha megnézed ezt az ábrát, akkor lehet, hogy nem tűnik nagynak az elején a növekedés, ám ahogy látod, egyre jobban gyorsul.
Ekkor vagy hamarabb éred el a célodat, mert gyorsabban hízik a tőkéd, vagy ugyanakkorra több mindent tudsz véghez vinni. Az 10 milliós példánál maradva a 10. évben már nem 20 millió, hanem 25.937.425 forint áll majd a rendelkezésedre.

Mondhatod, hogy ez szép és jó, meg minden, de lehet, hogy neked pont az a bajod, hogy nincs egy összegben ekkora tőkéd.

Ezzel nincsen semmi probléma. Amikor ránézel a kisfüzetedre, hogy mi az, ami a költségvetésedbe belefér, akkor meg tudod határozni azt az összeget, amit rendszeres időközönként félre tudsz tenni. Ezzel a módszerrel ugyanis nem csak már meglévő, nagyobb összegű tőkét tudod dolgoztatni, hanem fel is tudod építeni azt.

Ekkor minden egyes elhelyezett újabb és újabb összeg a befizetéstől kezdve kezd el dolgozni, és innentől kezdve ad neked kamatot. Amit természetesen újra befektethetsz.

A gyakorlatban neked ez annyit jelent, hogy ha azt látod, hogy éves szinten 1.000.000 forintot tudsz félretenni, akkor 10 millió forint 10 év alatt jönne össze. Ám ha ezt a példabeli 10%-os kamatot megkapod minden évben és a kamatos kamatot is használod, akkor már sokkal hamarabb a rendelkezésedre fog állni.

 

Felmerülhet benned a kérdés, hogy hogyan tudod ezt a módszert hatékonyan használni.

Az első és legfontosabb, hogy tartsd rendben a pénzügyeidet. Az egésznek ugyanis semmi értelme sem lesz, ha félúton felrúgod az egészet.

A második, hogy tanulj a pénzügyekről. A kurzus későbbi leckéiben is fogok neked mutatni ezzel kapcsolatban fontos dolgokat, amiket megéri figyelned. De a lényeg, hogy bővítsd a tudásodat. Minél többet tudsz a témában, annál ügyesebb és járatosabb leszel. Ami pedig nagyobb eredményeket fog neked adni.

A harmadik, hogy kezd el minél hamarabb. Kezd el kicsiben, kezd el ismerkedés szintjén, csak kezd el. Igazából szinte mindegy, hogy hol tartasz, csak kezdd!
Egyrészt ez egy szokás, amit célszerű kialakítani, másrészt ahogy láttad a pénznek időre van szüksége ahhoz, hogy dolgozni tudjon. Amikor van lehetőséged lépni, de mégis vársz, akkor azzal csak azt éred el, hogy a legnagyobb hozamot termelő részekre egész egyszerűen nem marad elég időd. Nem a legelején levő kis picike rész nem lesz a tied, hanem a sor másik végén levő, egyre jobban növekvő kamat.

A lecke mellett találsz majd online kalkulátorokat is. Próbálgasd, játssz vele. Nézd meg, hogy a különböző összegű befektetett tőke, a más és más időtáv valamint a kamatláb változása hogyan hat a végeredményedre.

Mennyi lesz a pénzedből?


Becsületes nevén ő a jövőérték.
Megmutatja, hogy a befektetett pénz mennyit fog érni kamatos kamattal a futamidő végén.
A kalkulátor fix kamattal számol a fordulónap utáni tőkésítéssel.
Példa: Befektetés mostani értéke 1.000.000,- Ft, kamat 10%, akkor az első év végén 1.100.000,- Ft-od lesz, a második év végén (mivel már ezt az új 1.100.000,- Ft-ot kötötted le) 1.210.000,- Ft lesz a tied.

Add meg a befektetett összeget (ennek a neve a jelenérték):
Add meg a kamatot (pl. éves kamat):
Hányszor tőkésíted a pénzt (pl. hány évet dolgozik a pénzed):

Jövőérték:

Mennyi lesz a rendszeres megtakarításodból?


Tegyük fel, hogy befektetsz éves 1 millió forintot, és kapsz rá 10%-ot évente.
Ezzel a kalkulátorral kiszámolhatod, hogy mennyi lesz a pénzedből az évek múltán.

Ennyit teszel félre rendszeresen:
Ekkora kamatot kapsz rá évente:
Ennyi évig gyűjtöd a pénzedet:

Ennyi pénzed lesz (ennek is jövőérték a neve):