Barion Pixel

A pénzügyi tudatosság

Üdvözöllek ezen az izgalmas úton, ahol felfedezhetjük a pénz világát!

Lehet, hogy a kapott zsebpénzedből vagy a diákmunkából kapott fizetésből mostanában egyre több dologért fizetsz, de nem tudod pontosan, hogyan kezeld úgy a pénzt, hogy jusson mindenre.

Az a jó hír, hogy az, amit most itt megtanulsz, segíteni fog abban, hogy okosan és felelősségteljesen kezeld a pénzedet. Így könnyebben érheted el a céljaidat nemcsak most, hanem felnőttként is.

A célok elérésének a kulcsa pedig a pénzügyi tudatosság.

 

De mi is az a pénzügyi tudatosság?

Nos, ez azt jelenti, hogy érted, hogyan működik a pénz, és hogyan bánj vele. Amikor pénzügyileg tudatos vagy, akkor figyelsz arra, hogy mennyit költesz, mennyi pénz jön be, és mire használod a pénzedet. Így könnyebben irányítod az anyagi helyzetedet, és jobban tudod te magad is, hogy mire van szükséged, és mi az, amire már nincsen.

 

De miért is fontos ez?

Hadd mondjak néhány példát, hogy milyen jó dolgok érhetnek, ha pénzügyileg tudatosan élsz.

Az első, hogy képes leszel megtakarítani és az álmaidat megvalósítani.
Ha tudatosan kezeled a pénzedet, könnyebben tudsz félretenni egy adott összeget. Ez segít elérni olyan nagy álmokat, mint például egy új kerékpár, egy különleges utazás, egy egyetemi diploma. Vagy éppen később még nagyobb célokat is meg tudsz valósítani, amikor mondjuk saját ingatlant szeretnél venni.

 

A megtakarítás mellett eléred a pénzügyi biztonságot is.
Ha figyelsz a kiadásaidra és van tartalékod, akkor váratlan helyzetekben nem lesznek gondjaid a pénz miatt. Ilyen váratlan helyzet például, ha leesik és összetörik a telefonod annyira, hogy ki kell cserélned. Ekkor nem kell aggódnod, mivel tudsz mire támaszkodni.
Nyilván a lehetőségek itt sem állnak meg egy összetört telefonnál. Még néhány év, és a felnőttek világában ettől messze sokkal nagyobb kihívásoknak is meg tudsz majd felelni. Mondjuk olyankor, ha betegség miatt nem tudsz dolgozni, vagy más miatt marad tőled távol a bevétel.

 

További előny, hogy felelős döntések tudsz hozni.
Ha érted, hogyan működik a pénz, és hogyan kell okosan bánni vele, akkor nem hozol olyan hirtelen és meggondolatlan döntéseket, amelyek minden addigi, kemény munkával elért eredményedet tönkre tenhetnék.

Biztosan hallottál már olyanról, aki arra költi a pénzét, hogy a sokadik ugyanolyan valamit, mondjuk ugyanolyan cipőt megvegye. Ekkor nyilván szó sincs arról, hogy mindet hordaná. Csak kifizetett olyat, amire igazából nincs is szüksége.

Ám a tudatos pénzkezeléssel, ha te mondjuk új sporteszközre vágysz, akkor először megfontolod, hogy tényleg szükséged van-e rá, és elég pénzed van-e rá. Így elkerülheted a felesleges kiadásokat. Ezzel nem azt mondom, hogy nem lesz soha semmid. Mi több, lehet, hogy még több minden összejön, mert nem folyik ki a kezed közül a pénz.

 

Nézzük meg az érem másik oldalát is, hogy mi történik, hogy ha nem vagy pénzügyileg tudatos. Ekkor viszont nehézségekkel találkozhatsz.

A legelső, hogy hiányozni fog a megtakarításaidból
Már ha egyáltalán lesz ilyened. Ha nem figyelsz oda a pénzedre, akkor könnyen előfordulhat, hogy mindig elfogy a pénzed, és nem tudsz félretenni semmit legyen bármekkora is a fizetésed.  Ez azt jelenti, hogy nagyobb célok elérése nehezebb lesz vagy soha nem is jön össze.

 

További nehézség, hogy rossz pénzkezelési szokásokkal az adósságok és a stressz mindennapi vendég lesz nálad.
Ha nem tervezel jól, és nem tartogatsz pénzt váratlan kiadásokra, könnyen adósságba sodródhatsz. Ezek pedig nagyon sok stresszt okozhatnak, és megnehezítik az életedet.

 

Ha már a döntések is szóba kerültek, szinte biztosra veheted, hogy rossz eredményre vezető, felelőtlen döntések is hozol majd rendszeresen.
Hibázni nyilván hibázni fog mindenki, és ez valamennyire hatással lesz a pénzügyeire is. Ezzel nincs is baj. A gond ott kezdődik, hogy ha nem vagy tisztában a pénzügyi helyzeteddel, akkor rendszeresen nagyon könnyen hozol olyan döntéseket, amelyeket később megbánsz. Például, ha mindig elszórod a pénzedet, akkor később nem marad elég a tényleg fontos dolgokra.

 

Ezért olyan fontos, hogy most, már fiatalon elkezdj pénzügyileg tudatos lenni. Így elkerülheted a kellemetlen helyzeteket és könnyebben elérheted az álmaidat.

A pénzügyek világa izgalmas, most pedig elindulhatsz az úton, hogy könnyebben eligazodj benne. Tarts velem, és fedezd fel!