Barion Pixel

Téma kategória: Alapfogalmak

Annuitás

Az annuitás

Mit jelent az annuitás?

Az annuitás olyan pénzáramokat (be- vagy kifizetéseket) takar, amelyekben az egyes tagok (egy-egy összeg) hányadosa állandó.

Ez történhet különböző módokon:

  • lehet minden egyes összeg állandó
  • lehet az előzőhöz képest valamekkora %-kal növekvő mértékű

 

Az annuitás használata a befektetéseknél

A tőkegyűjtésnél

Amikor tőkegyűjtésnél használod az annuitást, akkor egy adott tőkét a 0-ról építesz fel apránként.

Az alábbi képen láthatod, hogy milyen eredményt érsz el ha mindig ugyanakkora összeget fektetsz be, és mennyivel tér el a végeredményed akkor, hogy ha azonos hozam mellett egyre növekvő mértékű tőkét teszel magadnak félre.

Az annuitásos tőkegyűjtés előnye

Általában nagyobb tőke felépítésénél hasznos.

Ekkor eléred azt, hogy a már bent lévő, összességében nem nagy tőke is dolgozik, így a kamatos kamat neked dolgozik, csökkenti azt a pénzmennyiséget, amit neked kellene összeraknod.

A tőke felhasználásánál

Ahogy a definícióban is láthattad, bármilyen irányú pénzmozgásra igaz lehet, hogy vagy azonos mértékű, vagy az előzőhöz képest azonos %-kal növekszik. Épp ezért nem csak a tőke összegyűjtésénél, hanem a felhasználásánál is használhatod az annuitást. Erre a  legkézenfekvőbb példa a nyugdíjvagyon.

Az annuitás előnye a tőke felhasználásánál

Itt az előzőleg felépített tőkét apránként felépített tőkét nem egyszerre használod fel, hanem tervezetten részenként. Ezzel eléred, hogy a még megmaradó tőke ugyanúgy dolgozik tovább és így a hozamokat is felélheted.

Speciális típusa az örökjáradék.

Ekkor csak annyit élsz fel a tőkéből, amennyi az aktuális hozama volt, így az eredeti tőkéd örökre megmarad és az idők végezetéig képes arra, hogy hozamot termeljen neked.

Az annuitás használata a hiteleknél

Az annuitásos hitelek jellemzően hosszútávra felvett nagy összegű hitelek. Ilyen például a lakáshitel.

Erre a típusú hitelre jellemző, hogy minden részlete ugyanakkora, és ezen belül oszlik meg a visszafizetett kamat és a tőke aránya.

Az annuitásos hitel előnye

Ennek használatával lehetőséged van arra, hogy olyan álmaid is teljesülhessenek, amelyeknél jellemzően nem mindenkinél életszerű az egyösszegű kifizetés. Ekkor már használod például az ingatlant, és az árát apránként fizeted ki a banknak.