Barion Pixel

Az idővonal használata

Ha nagyon lazán szemléled, akkor tekinthetsz az iskolából már jól ismert idővonalra úgy is, mint egy roppant egyszerű diagramra, amely szemléletesen mutatja meg neked a befektetésed teljes egészére nézve, hogy mikor mennyit kell fizetned, és mikor mekkora összeget várhatsz vissza.

Ez jó szolgálatot fog neked tenni az átláthatóságban is.

Amikor a kezdeti befektetésről beszélünk, mivel ezt te fizetted, az előjele negatív lesz. Nem csak ennek, hanem az összes, általad kifizetett pénznek is. Amit te kapsz meg, annak pozitív lesz az előjele.

A kezdeti befektetést az idővonal 0 pontjához írjuk. A többi pénzáramot a kezdeti befizetés 0 pontjához igazítjuk az idővonalon.

Tegyük fel, hogy vásárolsz egy garázst, amit bérbe adsz egy vállalkozónak. Úgy állapodtok meg, hogy nem fix összeget fizet, hanem a nyeresége után te is kapsz egy részt.

Hogy egyszerű legyen számolni, vegyük azt, hogy a garázst kerek 1 millió forintért tudtad megvenni. Mivel most az a cél, hogy a különböző időpontokban megérkező teljesen fix illetve változó mértékű pénzáramokat könnyen megértsd, tekintsünk most el a garázs vásárlásával és fenntartásával kapcsolatos járulékos költségektől. A beruházással kapcsolatos kiadásokat a nettó jelenértékkel foglalkozó részben tárgyaljuk bővebben.

Hogy még egyszerűbb legyen számolni, a bérleti díjak alakuljanak a következőképpen.

Az első évben fizet neked 100.000 forintot

A másodikban 120.000 forintot

A harmadikban pedig 110.000 forintot

A harmadik év végén eladod ezt a kis garázst 1,1 millió forintért

 

Ha ezt az idővonaladon mindenhol szépen felírod, akkor láthatod, hogy a 0 pontnál az 1 millió forintos kiadás van negatív előjellel. A bérleti díj és az eladási díj pedig pozitívval, mivel azt te kaptad.

Ezáltal az idővonal segít abban, hogy nyomon kövessük a pénz útját, ám több mindenben is hasznodra lesz a későbbiekben.

Az egyik haszna, hogy mivel nyomon követed a bevételeket és a kiadásokat az idő folyamán, meg is tudod majd tervezni őket. Elvégre nem törvényszerű, hogy csak bevételed lehet, elképzelhető, hogy bármilyen további kiadásod is lesz. Mondjuk szeretnél kifesteni, vagy a bérleti díjakból egy másik garázst is venni. Látni fogod, hogy érkezik-e elegendő bevételed az újabb beruházás idejére ahhoz, hogy ezt ebből kifizesd.

Másrészt azáltal, hogy lehetőséged van a beérkező bevételeket egy adott időpontra átszámolni, össze is tudsz hasonlítani két vagy akár több befektetést. Amikor minden pénzáramlást felírtál, akkor a kezdeti időpontra viheted őket vissza őket azáltal, hogy a jelenértéküket kiszámolod. Az időben visszautaztatás másnéven a diszkontálás.

 

Ha ugyanezt megteszed a másik befektetési lehetőségnél is, akkor lehetőséged van még a kezdet kezdetén azt a megoldást elfogadni, ami várhatóan neked többet fog hozni.