Barion Pixel

A NPV és az egymást kölcsönösen kizáró befektetések

Az eddigi részekben megismerkedtünk a nettó jelenérték fogalmával és kiszámításával akkor, ha összesen egy lehetőségről kellett eldönteni, hogy elég jó-e ahhoz, hogy a pénzedet abba az irányba vidd el.

Ám ahogy korábban is volt arról szó, a NPV a döntésedet segít előkészíteni. Döntést pedig nem csak arról tudsz hozni, hogy megvalósítsd vagy sem, hanem arról is, hogy melyiket valósítsd meg.

Tekintsünk most három befektetési lehetőséget. Az első a saját vállalkozásodban egy új ötlet megvalósítása, a második egy kötvényvásárlás, a harmadik pedig egy ingatlan megvásárlása befektetési céllal.

Ha az összesre van pénzed úgy, hogy még marad is, akkor nincs igazán szükséged arra, hogy bármi alapján válassz. De a végtelenített pénz általában nem igazán életszerű.

Sokkal gyakoribb, amikor valamilyen korlátba ütközöl a választásnál. Mondjuk csak egy irányra van elegendő pénzed, vagy valami más akadályoz abban, hogy mindet kérd. Azaz egymást kölcsönösen kizáró projektek közül kell választanod.

Az egymást kölcsönösen kizáró projektek olyan befektetési lehetőséget jelentenek, amelyek közül csak egyet lehet választani. Tehát ha az egyik projektet választod, akkor a másikat automatikusan el kell utasítanod. Ennek azért van jelentősége, mert az ezzel kapcsolatos döntéseknek hosszú távú hatásai vannak, és emiatt a legjobb lehetőség kiválasztása kiemelten fontos.

 

Ezt a döntést legkönnyebb az alapján meghozni, hogy melyikkel nyersz a legtöbbet. Ebben pedig a nettó jelenérték fog téged segíteni. Ahogy azt tudod, a nettó jelenérték azt mutatja meg, hogy a projekt mennyi pénzt hoz vagy épp mennyit visz el. Így nyilvánvaló a 3-ból azt fogod választani, amelyik a legtöbb nyereséget hozza.

 

Nincs más dolgunk, mint egy picit számolni, és választani az alapján, ahol a legnagyobb eredmény jön ki. Az elvárt hozam legyen most végig 10%.

Bár megtehetnéd, hogy ezen változtatsz, és minden projektnél más és más diszkontrátát használsz, de fogod látni, hogy most mindenhol azonos időtávra fektetsz be, és feltételezzük, hogy a kockázati szint is hasonló, így az elvárt hozamod is ugyanaz lesz majd.

 

Kezdjük az elsővel, ami nem más, mint egy új ötlet indítása.

Egy új ötlet indítása mindig nagy kihívást jelent, de ha a projektek közül a legígéretesebbnek tűnik, akkor érdemes megfontolni. Tegyük fel, hogy az éves nettó készpénzáramlás a következőképpen fog alakulni.

 

A projekt költségei és beruházásai a kezdeti időszakban 200.000 forintot tesznek majd ki. Számoljuk ki a nettó jelenértékét a már megtanult módon.

Meg is kaptuk, hogy a nettó jelenérték 126.775 forint.

 

Lépjünk is tovább a következő projektre, ami a kötvényvásárlás.

Itt egy kötvényt vásárolnál 50.000 forintért. Nézzük meg az éves nettó készpénzáramlást. Majd számítsuk ki a nettó jelenértékét szintén a már megtanult módon.

 

Itt már -6.753,- forint jött ki nettó jelenértékre, tehát negatív értéket kaptunk.

 

Végül, de nem utolsó sorban következzen az ingatlanbefektetés.

Erre a célra 280.000,- forintot szánsz és az éves nettó készpénzáramlások a következőképpen alakulnak majd.

Számítsuk ki ennek is a nettó jelenértékét.

 

Itt már 61.171,- forint jött ki nettó jelenértékre.

 

Miután ezt megkaptuk, nincs más dolgunk, mint rangsorolni és az alapján választani, hogy hol érjük el a legnagyobb nyereség lehetőségét.

Az 1. helyen az új ötlet végzett. A 2. lett az ingatlanbefektetés, a kötvényvásárlást viszont automatikusan el fogod utasítani, mivel itt negatív érték jött ki, ez pedig neked veszteséget okozna.