Barion Pixel

Miért jó, ha készítesz pénzügyi tervet?

Miért jó, ha készítesz pénzügyi tervet?

 

Mielőtt belevágunk a közepébe, és megnézzük, hogy milyen célt szolgál a pénzügyi tervezés, kezdjük azzal, hogy egy pár gyakori tévhitet átfutunk.

Az első ilyen, hogy a pénzügyekhez vagy van tehetsége az embernek, vagy nincs. Ha nincs, akkor ne is erőltessük.

Nos a jó hír, hogy ez egy készség, így fejleszthető. Mi több, nem csak fejleszthető, hanem szükséges is fejleszteni, mivel senki nem születik képzett szakemberként. De hogy miért is mondom ezt. Pénzügyeid biztosan vannak az életedben, így mindenképp foglalkoznod is kell vele. A kérdés már csak az, hogy milyen szinten teszed ezt.

Lehet, hogy nem egy sztárközgazdász szintjén fogod ezt megtanulni és alkalmazni, de tegyük hozzá, hogy nagyon valószínű, hogy nem is lesz rá szükséged ilyen mélységben. Ugyanúgy, mint ahogy a saját egészségeddel is te magad foglalkozol valamilyen szinten, és ha kérdésed merülne fel, elmész orvoshoz. A pénzzel is ugyanez a helyzet. Ha az alapokat ismered, akkor már tudsz célirányosan is kérdéseket megfogalmazni egy szakember felé.

 

A második tévhit, ennek pont az ellenkezője, hogy ezt tanulás nélkül, rutinból is meg lehet oldani. Nem kell túltolni a témát.

Ez azért annyira nem veleszületett készség, és ha nem vagy annyira szerencsés, hogy egy olyan családból vagy környezetből jössz, ahol a jól működő gyakorlatot babakorodtól magadba szívtad, akkor had áruljak el neked egy titkot.

Mivel a cégeknél sokkal több pénz miatt sokkal erősebben jön elő a hiba, így most őket hozom példának. A kicsi cégeknél a tőkehiány és az ebből fakadó csőd legfőbb oka a tervezés hiánya. Vagy ha van is terv, az nincs végrehajtva. A nagy multiknál pedig jellemző ennek a fordítottja. Ott már nagyon is vannak tervek és végre is vannak hajtva. De ott 2-3-5 éves tervek vannak. Ekkor viszont a tényleg hosszútávú tervekhez szükséges pénzt elköltik a rövidtávra. Ettől még pénzre később is szükség lesz, csak azt egy újabb rövidtávú tervezéssel oldják meg. Most mondhatod, hogy de hát így is meg van oldva. Igen, van esély rá, de az is lehet, hogy messze sokkal többe kerül.

Épp ezért szükséges, hogy ha alapszinten is kezeled a pénzt, de azt tedd tudatosan.

 

A harmadik tévhit, hogy pénzügyi tervezésre csak vállalkozásoknak van szüksége, ott is csak a nagyoknak.

Ha így gondolod, akkor tévedsz. Ha neked még csak egy kicsi céged van, akkor is fontos, hogy erre a területre ráláss. Mi több, ha egyáltalán nincsen céged, és még csak nem is szeretnél vállalkozni, akkor a saját privát pénzügyeidet kell ugyanolyan gondossággal kezelned, mintha egy olyan céget vezetnél, amely növekedni szeretne, nem pedig csődbe menni.

Akár a saját, családi pénzügyeidet, akár a vállalkozásod pénzügyeit tervezed meg, ez segíteni fog neked abban, hogy

  • könnyebben hozz döntéseket
  • időben felkészülj akár még a váratlan helyzetekre is
  • tudd, hogy mi az, ami még a keretekbe belefér,

 

Ezáltal eléred a fenntartható stabilitást.