Barion Pixel

A befektetések kockázata

A részvényeknél és a kötvényeknél már megismerhetted az esetleges árnyoldalakat is. Ám ez nem azt jelenti, hogy csak a részvényeknek és a kötvényeknek vannak kevésbé előnyös tulajdonságai.

Így most nézzük át, hogy mik azok a legnagyobb kockázatok, amiket ismerni és kezelni kell tudnod akkor, ha a pénzről és a pénzügyeidről van szó.

Függetlenül attól, hogy van-e most befektetésed, vagy csak lesz, ahhoz, hogy a pénzedet okosan tudd kezelni, ismerned kell az érem mindkét oldalát.

Nem csak a jól hangzó nyereséget, hanem az ezzel együttjáró rizikót is fontos szem előtt tartanod ahhoz, hogy megfelelő lépéseket tudj tenni.

Az természetes, ha a pénzednek jó helyet szeretnél keresni. Olyat, ahol olyan hozamot figyelhetsz meg, hogy csak kapkodod a fejedet. Ennek viszont gyakran ára van, elvégre ha hétköznapi lenne ez a jelenség, akkor mindenki ezt használná.

Az elsőt már megismerted, ez nem más, mint az infláció.

Ahogy tudod, az infláció nem más, mint a pénz vásárlóerejének romlása.

Ha van egy bizonyos összeged, amit mondjuk készpénzként tartasz odahaza, az sokév múlva is ugyanaz az összeg lesz. Az árak általánosságban viszont emelkednek, így ugyanahhoz jóval több pénzre lesz szükséged.

Ezt kezelheted többféleképpen is.
Vagy úgy, hogy többet dolgozol, ám egy nap neked is csak 24 órából áll, így előbb-utóbb elfogynak a lehetőségek.
Megoldás, hogy több pénz kérsz a munkádért. Ezt átlagos alkalmazottként időről időre meg fogod kapni a főnöködtől. Más kérdés, hogy milyen mértékben.
Egy cég ugyanis akkor tud bért emelni, ha előtte a bevételeit, azaz az árait is emelte. Ebből kell kigazdálkodnia az összes olyan tételt, ami neki is többe került. Például az alapanyagot vagy a világítást. Így pedig az jön ki, hogy a szorgos kis hangyák lesznek a sor végén, azt kapják, ami marad. Szóval közel sem biztos, hogy az árak emelkedésével azonos mértékben kapnak majd béremelést, az viszont biztos, hogy később.

Persze más a helyzet, ha te magad vagy vállalkozó. Így bár többmindenre kell rálátnod, de a többletbevételt is szabadabban fogod beosztani.

Illetve nyilván kézenfekvő megoldás, hogy ezt a pénzt befekteted olyan helyre, ahol nagyobb mértékben növekszik, mint amennyivel a pénz vásárlóereje romlik.

 

A másik csoportja a rizikóknak a tervezéssel kapcsolatos kockázatok.

A tervezésről korábban már volt szó, úgyhogy most csak dióhéjban következzen újra.

A pénznek időre van szüksége ahhoz, hogy dolgozni tudjon, mint ahogy arról egy korábbi leckében már volt szó. A kockázat itt abban rejlik, hogy ha nem foglalkozol a kérdéssel, akkor elvesztegeted az idődet.
Előbb utóbb eljön az a nap, amikor szükséged lesz a tőkére, és sokszor nem az a legnagyobb tét, hogy el tudsz-e menni nyaralni egy luxus útra vagy sem.

Az életben jelentkezni fognak olyan események, amikor ott és akkor sok-sok pénzre van szükséged. Ilyen lehet egy saját lakás vásárlása, egy gyermek felnevelése, vagy akár a saját nyugdíjad.

Vegyük példának azt, hogy nyugdíjtőkét szeretnél felépíteni. Azért pont ezt, mert ez szinte felfoghatatlanul messze van még, és ráadásul nagyon nagy a tőkeigénye.
Gondolj bele, annyi pénzt kell összegyűjtened, amennyiből akár 30 éven át is megélsz, történjen bármi. Nem ördögtől való az az elképzelés, hogy 65 éves korodra csak nyugdíjcélra legyen 100 millió forintod.

Ha ehhez a 100 milliós tőkéhez 25 évesen kezdesz hozzá, akkor van rá kerek 40 éved. Ekkor így néz ki a növekedés. Még egy nagyon szerénynek tekinthető 7%-os növekedés mellett is elegendő idő áll rendelkezésedre ahhoz, hogy ez a célod megvalósulhasson. Nyilván ha te magasabb hozamot tudsz elérni, akkor a szükséges összeg csökkenni fog.

Mondhatod, hogy nem foglalkozol a kérdéssel, mert mindig akad a pénznek hely. Ám a céldátum itt közeledik. Nézzük meg, hogy mi történik akkor, hogy ha vársz 55 éves korodig.

Ekkor hogyha ugyanakkora összeget tennél félre, akkor ugyanaddig jutnál 10 év alatt, mint amúgy is tennéd. Tehát nagyjából ekkorka összeg jönne majd össze.

Ha ugyanezt a 100 milliós tőkét szeretnéd ugyanakkorra, akkor sokkal jobban a gázra kell lépned. Mintegy 15x akkora havi megtakarításra van szükséged, már ha sikerül és számodra is életszerű lesz.

Ezzel véletlenül sem azt akarom mondani, hogy ha egy ilyen helyzet előállna, akkor hozzá se kezdj. Csak arra hívom fel a figyelmedet, hogy ez egy valós kockázat.

 

A harmadik fő csoport a már megismert befektetési háromszöggel kapcsolatos.

Nem magával a háromszöggel van gond, inkább azzal, amikor rosszul használod, és ezek alapján rossz eszközt választasz.

Csak ismétlésként: a háromszög három csúcsában a befektetések 1-1 főbb tulajdonsága van, amiből teljes egészében 2 lehet a tied, ha 3 kell, akkor csak részben kaphatod meg.

Amikor van egyetlen tutinak mondott befektetésed, és azt az egyetlen egyet akarod használni mindenre, no ott kezdődnek a gondok.

Ekkor jellemző a két véglet.

Sok esetben van az, hogy az állampapírt és csak az állampapírt használja valaki arra, hogy befektessen és tőkét próbáljon építeni. Tévedés ne essék, az állampapír nem rossz, csak épp nem hosszútávra való, hanem kifejezetten rövidtávra ajánlott befektetési eszköz. A rövidtávra ajánlottaknál ugyanis a hozzáférhetőség és a biztonság lesz a két fő tulajdonság ami beelőzi a hozamkilátást.

Rövidtávú céljaidhoz válassz rövidtávú eszközt, a hosszútávúakhoz pedig hosszabb távra ajánlottakat, hogy a hozamokat is megkaphasd.

A skála másik vége pedig az, hogy valaki mindent részvényekben tart. Ráadásul hogy ne legyen nagy vesződség, minden pénzét annak az 1 esetleg 2-3 cégnek a részvényeiben, amelyikről valahol hallotta, hogy a szomszéd, Warren Buffet vagy valamely más pénzügyi szakember pénze is itt van.

A képen egy valódi részvény árfolyamát láthatod, ez az időszak néhány éves periódust ölel fel.
Tegyük fel, hogy eleinte csak szemezgetsz vele, majd amikor látod, hogy tényleg növekszik, a vásárlás mellett döntesz. Ráadásul tetszik neked az eddigi hozam, minden pénzedet befekteted, hadd dolgozzon.

Ez a vonal jelzi azt a szintet, amennyiért megvetted. Telik az idő, és szükséged van a pénzre. Ám az árfolyamok elmozdultak lefelé. Muszáj vagy olcsóbban eladni, mint ahogyan megvetted. A veszteséget számodra a vonal alatti rész jelenti.

Tévedés itt se essen, a részvény önmagában nem rossz. Ha lett volna egy olyan tartalékod, amire ilyen helyzetben támaszkodsz, akkor nem kellene eladnod semmit, hanem van időd kivárni, míg az árfolyam helyreáll. Mi több, a vonal feletti áron eladva számodra nyereséget jelent, így megfelelő pénzkezeléssel nyerhetsz is rajta.

 

Ennél a témánál a megoldás, hogy oszd szét a pénzedet, hivatalos nevén diverzifikálj.

Oszd meg a pénzedet a céljaid között. Függően attól, hogy milyen időtávról beszélünk, kezeld rövid, közép vagy éppen hosszútávúként, és eszerint válassz hozzá eszközt.

Bármilyen időtávban is gondolkodsz, igaz az, hogy oszd meg különböző eszközök között is a pénzedet, lehetőségeid szerint válassz többfélét. Ezek az eszközök igazodjanak a céljaidhoz és az időtávhoz, de valamennyire térjenek el. Így ha az egyikkel esetleg mellényúltál volna, még mindig ott a többi.