Barion Pixel

A pénzügyek alapjai és a pénz szerepe az életünkben

Tudtad, hogy a pénznek a története évezredekkel ezelőtt indult? A mai pénzügyi rendszer már az ókorban elkezdődött, és ma már nélkülözhetetlen része az életünknek.

De nézzük, hogy miért is volt szükség arra, hogy létrejöjjön.

Eleinte volt a cserekereskedelem. Ekkor valamilyen árut vagy szolgáltatást cserélsz valami más árura vagy szolgáltatásra.

Vegyük a legegyszerűbb példát, hogy szeretnél enni egy pizzát. Ekkor segítesz a helyi farmernek a kertjében, aki cserébe megsüti neked a pizzádat.

Ám az élet nem ennyire egyszerű. Tegyük fel, hogy a te vágyad, hogy elmehess nyaralni. Most is munkát vállalsz ezért, így most épp az erdészhez mész, hogy vegyen fel. Az erdész felfogad, segítesz neki az erdejében. Kapsz érte tüzifát. Mivel te nem tábortűzre vágysz, hanem nyaralásra, ezért a tüzifát elcseréled a farmernél zöldségekre. Még mielőtt megfonnyad, a zöldségeket elviszed a helyi molnárhoz, aki ad érte lisztet. A lisztet viszed tovább egy helyi gazdaságba, és kapsz érte egy kecskét.

Talán sejted, ezzel a módszerrel nagyon nehéz lesz nyaralni menned.

Ám ha találnál valami olyat, ami mindenkinek kell és mindenki el is fogadja, nem romlik meg, nem megy tönkre, meg aminek az értéke azért nagyjából ismert, akkor nem kellene ez az egész hajcihő.

A történelem hajnalán élt embereknek is pont ezzel a problémával néztek szembe, és elkezdték használni például az aranyat vagy más nemesfémet, mint általános csereeszközt. Ekkor annyival egyszerűsödik a történet, hogy az erdész a munkádért nem tüzifát adott, hanem pénzt. Ebből pedig elmehettél nyaralni.

 

Tehát a pénz egy olyan csereeszköz, amelynek meghatározott értéke van, és amivel így könnyebben és gyorsabban megvásárolhatjuk az árukat és szolgáltatásokat.

A pénz lehet papírpénz vagy érmék formájában. Mi több, lehet bankban tartva számlapénz is, ami csak számítógépes jelek formájában létezik. Ettől még ugyanolyan pénz.
Ami közös bennük, hogy minden állam önállóan határozza meg azt, hogy mi az ő saját pénze. Mint ahogyan azt is, hogy milyen formai kellékeknek kell teljesülniük, hogy pénzként lehessen rá hivatkozni. Mert enélkül legfeljebb egy papír- vagy fémdarab lenne.

 

Most, hogy megnéztük, hogy mi a pénz, nézzük meg a szerepét az életünkben

Mindenki életében fontos szerepet játszik a pénz, még akkor is, ha ő maga nem tartja ezt annak. Ugyanis mindenki egy közös rendszerben él. Pénzért dolgozik, és pénzt költ el.

Azt már a cserekereskedelemnél is láttad, hogy egy közös értékmérő eszköz szerepével segít bennünket abban, hogy könnyebben megvalósítsd a céljaidat.
Hozzájuthatsz vele azokhoz a dolgokhoz, amik az alapvető szükségleteidhez kellenek, mint például az ételhez, a ruházathoz vagy pedig a lakhatáshoz. De nemcsak ezekhez szükséges, hanem lehetővé teszi, hogy élményeket éljünk át és álmokat valósítsunk meg.

Ehhez viszont tudnod kell kezelni ezt.

 

A tudatosság segít abban, hogy felelősségteljesen válaszd ki, hogy mire költesz és azt, hogy hogyan takaríts meg. Így elkerülheted az eladósodást és a pénzhiányt. De ha erre nem figyelsz oda, akkor könnyen elszállhatnak a kiadásaid, és nem marad elegendő összeg a fontos dolgokra.

 

Gondolj csak bele, mi történik, ha nem tervezed meg a kiadásaidat, hanem ha megtetszik valami, azonnal megveszed. Ott és akkor lehet, hogy jó érzés, de lehet, hogy emiatt már nem marad pénzed egy különleges eseményre, amire nagyon vártál. Ezért olyan fontos a tudatosság, hogy megtanuld, hogyan tervezz és takaríts meg, hogy mindig legyen elég a fontos dolgokra.

 

Ahogy látod, a pénz sokkal több, mint csak egy darab papír vagy érme. Ez egy eszköz, amely lehetővé teszi számunkra, hogy megvalósítsuk az álmainkat. Ha megértjük a pénz alapjait és felelősségteljesen kezeljük, akkor ez segít elérni a boldog és kiegyensúlyozott életet, amire alapvetően mindannyian vágyunk.

 

Gyere, fedezzük fel együtt a pénzügyek izgalmas világát, és tanuljuk meg, hogyan kezeljük okosan a pénzünket!