Barion Pixel

Az infláció és annak hatásai

A befektetéseknél már szó volt arról, hogy a pénznél az idő az egyik fontos tényező. Lévén, hogy a pénznek időre van szüksége ahhoz, hogy a kamatos kamat révén neked egyre nagyobb eredményt tudjon adni.

Ám az idő tekintetében van egy másik fontos téma is, ami hatással van a pénzügyeidre. Ez nem más, mint az infláció.
Ebben a leckében megnézzük, hogy mi az az infláció, és miért fontos, hogy megértsd ennek a gazdasági jelenségnek a hatásait. Ez egy olyan fogalom, amely mindennapi életünket is érinti, még ha elsőre nem is tűnik nyilvánvalónak. Így lássuk, mi mindent érdemes tudni erről!

 

Kezdjük az első lépéssel, és nézzük meg, hogy mit jelent az infláció.

Az inflációt hívják még pénzromlásnak is. Természetesen ez nem az a romlás, mint amit az ételeknél már megszokhattál. Itt ha elfeledkezel a zsebedben levő pénzről, arra nem jönnek a legyek, hanem egy kicsit másképpen veszít az élvezeti értékéből.

Az infláció egész egyszerűen azt jelenti, hogy az árak folyamatosan és általában véve is emelkednek. Vagyis ennek következtében ugyanazért a mennyiségű pénzért kevesebb árut vagy szolgáltatást tudsz vásárolni.

Az még nem infláció, ha csak a sarki fűszeres emeli meg az árait, elvégre ekkor fogod magad, és elmész valahova máshova vásárolni. Ám te magad is megfigyelheted a saját környezetedben, hogy nem csak 1-1 bolt emeli az árait, hanem idővel minden termék egyre több és több pénzbe kerül.

Az inflációnak különböző szintjei léteznek, amelyek a saját pénzügyeiden keresztül rád is különbözőképpen hatnak.

A stabil, könnyen előre jelezhető szintje a kúszó infláció.

Ebben az esetben az árak kellően stabilak, az áremelkedés pedig előre jelezhető, így könnyű a tervezés. Pont emiatt gazdaságpolitikai célként a központi bankok általában ezt a 2-3%-os szintet célozzák meg. Elvégre ez tartja egészséges működésben a gazdaságot.

Ez alatt a szint alatt már könnyen 0% alá eshet, ami már a defláció szintje. Ez elsőre nagyon jónak hangzik, elvégre ez az árak folyamatos csökkenését is jelenti. Ám a tartós Black Friday megállíthat egy egész gazdaságot is, ami azért már annyira nem nagyon poén.

Az első, kifejezetten defláció okozta világválság az 1930-as évek válsága volt. Az akkoriban rögzített tényleges részvényárfolyamokat láthatod a képen. Ahogy láthatod, nagyon nagymértékű volt a gazdasági visszaesés, és nagyon nehéz volt belőle lábra állni.

Ennek elkerüléséhez szokták a gazdaságot élénkíteni olyan intézkedésekkel, amelyek fogyasztásra ösztönöznek. Ilyenek lehetnek a támogatások vagy az alacsony kamattal adott hitelek. Ez helyreállítja a gazdaság működését, ezzel együtt az infláció optimális szintjét is.

Ám ha túlságosan is ösztönzik a fogyasztást, akkor a gazdaság pörög tovább, és az infláció is emelkedik, ami úgyszintén nem tesz jót a gazdaságnak.

Egy idő után ugyanis nehéz előre jelezni a szintjét, mert az emberek már nem bíznak a pénz stabilitásában, így tervezni is nagyon nehéz. Ez pedig súlyos problémákhoz vezethet. Itt az árak hirtelen és hatalmas mértékben is emelkednek. Erre példa lehet a pengő hiperinflációja, amikor egyre nagyobb és nagyobb címletű pénzt nyomtattak, amiből egyre kevesebb és kevesebb terméket lehetett venni.

Az inflációnak több oka is lehet, a kiváltó okokkal a gazdasági szakemberek foglalkoznak. Amíg viszont nem vagy szakértő és döntéshozó, addig a saját életedre gyakorolt hatásával kell valamit kezdened.

 

Ahhoz, hogy a megfelelő döntéseket tudd meghozni, ismerned kell az infláció hatását a saját pénzügyeidre.

Ennek leginkább kézzelfogható hatása a mindennapi pénzügyeinkre, hogy a pénzünk vásárlóértéke csökken. Tehát ugyanannyi pénzért kevesebb árut és szolgáltatást kapsz.

Ha egy termék, mondjuk egy hamburger most 1.000 forintba kerül, és az ára az adott évben 5%-kal emelkedik, akkor a következő évben ugyanazt a bucit már 1.050 forintért vásárolhatod meg. Az infláció miatt több pénzt kell fizetned ugyanazért a termékért.

Bár ez így még nem hangozhat soknak, elvégre ha van 1.000 forintod akkor még 50 forintod csak akad. Ám ez nem csak ilyen kicsiben igaz, hanem igaz nagyban is.

Ha neked mondjuk nem egy buci, hanem egy ingatlan a célod, ami most 20 millióba kerül, ott már az 5% nem 50 forint lesz, hanem 1 millió. Ráadásul az árak minden évben emelkednek, így ezzel az 5%-os átlagos emelkedéssel nem egészen 10 év múlva már 31 millióba kerül ugyanaz a 20 milliós ingatlan.

Ez pedig a számodra pedig ez két választási lehetőséget is tud jelenteni.

Az első lehetőség, hogy a céljaid eléréséért vagy a puszta megélhetésedért egyre többet és egyre keményebben kell dolgoznod.
Vagy ha ez már nem megy, mivel neked is 24 óra egy teljes nap, akkor az a cél egyre távolabb és távolabb kerül tőled. Adott esetben az sem kizárt, hogy sosem tudod elérni.

A második pedig az, hogy olyan befektetést választasz, ami alkalmas arra, hogy ezt a problémát áthidalja.

 

Ám az infláció minden pénzzel kapcsolatos témára hatással van, így a befektetéseinkre is. Ha a befektetéseink hozama nem haladja meg az infláció mértékét, akkor gyakorlatilag veszteséget szenvedsz el, mivel a valós, úgynevezett reálértéke csökken.

Nézzünk erre is egy példát.

Tegyük fel, hogy van 5 millió forintod, és eldöntheted, hogy veszel belőle egy kis garázst, amit kiadsz bérbe, vagy mondhatod, hogy majd 1 év múlva fogod megvenni a garázst, addig pedig valahova befektetsz.

Úgy döntesz, hogy inkább befektetsz, és egy olyan befektetési formát választasz, ahol garantálják számodra az éves 3%-os növekedést. Jól hangzik ugye? Meg is kapod 1 év múlva a garanciák miatt gyakorlatilag potya éves 150.000 forintot.

A kérdés, hogy hogyan is okozhat neked kárt, ha számszakilag óramű pontossággal érkezik meg a számládra ez a plusz 150.000 forint, és még a tőkéd is megmarad, hogy bármikor elköltsd.

A válasz nagyon egyszerű. Ha ezalatt az 1 év alatt, míg a pénzed dolgozott, a garázs ára fentebb ment, és már nem 5 millióba, hanem mondjuk 5 és fél millióba kerül, akkor a hiányzó összeget neked valahonnan elő kell teremtened, ahhoz, hogy meg tudd venni. Így pedig 350.000 forintot kell elvenned egy másik célodtól.

Felmerülhet a kérdés, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy az infláció minél kevésbé érintsen?

A jó hír az, hogy vannak olyan lépések, amelyeket megtehetsz.

Az egyik lehetőség, hogy befektetsz olyan eszközökbe, amelynek hozama meghaladja az infláció átlagos szintjét. A kurzus során nézünk erre is példákat.

Emellett érdemes odafigyelni a költségekre. Az infláció miatt az árak emelkednek, és ez érinti a mindennapi költségeidet is. Figyelj a kiadásaidra és valamint harmadik tanácsként fejleszd a pénzügyi tudatosságodat is.

Számítsd ki, mennyit romlik a pénzed vásárlóereje az infláció miatt!


Mennyit ér 4%-os infláció mellett jövőre az az 1.000.000,- Ft, amit nem fektetsz be, vagy nem jól fektetsz be?

Ekora összeget nem fektetsz be:
Ekkora az éves infláció:
Mennyi ideig nem dolgozik a pénzed? :

Ennyi lesz a vásárlóereje: