Barion Pixel
Téma folyamat:

Mi a hitelek szerepe a pénzügyekben?

A hitelek a növekedést segítik azáltal hogy plusz tőkét biztosítanak a számodra. Ezzel a hitel nem lesz más, mint egy eszköz. 

A hitel olyan, mint egy kalapács. A szöget is beverheted vele a falba, de a kezedre is csaphatsz.

 

Egy megfelelően kiválasztott és felhasznált hitel segítségével gyarapodik a te saját vagyonod is. 

Mikor célszerű hitelt felvenned?

A válasz nagyon egyszerű:

Akkor, ha a hitelre kifizetett kamat és egyéb költség még mindig alacsonyabb, mint az a számszerűsíthető nyereség, amit a plusz tőke segítségével elérhetsz.

Ha a hitel hasznos, miért lehet sok olyan ember, akinek problémája van a hitelével?

Természetesen a leggondosabb tervezés mellett is akad olyan élethelyzet, amikor előre nem látott tényezők szólnak közbe. Akár annyira nagyok, amiket lehetetlen figyelembe venni az előkészületek során.

Ezek a helyzetek viszont a kisebb részét alkotják a fizetési nehézséggel küzdőknek. A legtöbb esetben alapvetően 2 eset vezet fizetési nehézséghez:

  • agresszív finanszírozási stratégia: ez nem más, mint amikor túl sok hitelt veszel fel, ekkor egy apró porszem is komoly gondokat tud okozni
  • meggondolatlan hitelfelvétel: amikor keveredik a szükséglet a vággyal, és mindegy hogyan, de itt és most szeretnél vásárolni.

Kérdések

Mit gondolsz a fentiek tükrében az alábbiakról?

  1. Személyi kölcsön 15% fölötti THM-mel nyaralásra vagy egyéb, személyes célokra?
  2. Egy néhány tized %-kal drágább hitel választása csak azért, mert 1 héttel hamarabb ígért a bank döntést (nem folyósítást, csak választ). Itt és most tegyük fel azt is, hogy van lehetőséged várni.
  3. Vállalkozóknál, vállalkozó szelleműeknél egy gyártó gépsor vásárlása/fejlesztése hitelből annak érdekében, hogy nagyobb piaci részesedést szerezz és az ügyfelek szélesebb körét tudd kiszolgálni?